VRF KLİMA

727

Birbirinden bağımsız olan birden çok bölgenin iklimlendirme gereksiniminin olduğu ve yük gereksiniminin sürekli olarak değişiklik gösterdiği sinema, tiyatro, ofis, mağaza, restoran, otel, hastane gibi yerlerde
Ayrı kısımlarında kiracı grupların şahsi olarak iklimlendirme faturası istedikleri plazalarda, iş merkezlerinde VRF ya da VRF klima sistemleri kullanılabilmektedir.
Her noktasında yüksek oranda konfor istenilen ofis, villa ve evlerde
Sıcaklığın her an dikkatli şekilde kontrol edilmesi gereken sağlık kuruluşlarında
Mimari unsurların göz önünde olduğu veya dış cephesinde deformasyonun istenmediği tarihi yapılarda
Bina içerisinde soğutucu gaz borularına kıyasla çok büyük alan kaplayan hava kanalları geçirmenin güç olduğu yapılarda
Mekanik tesisatın yeterince önemsenmeyip yer ayrılmadığı, soğutucu sistemin çatı, bahçe gibi açık havada konulması gereken yapılarda kullanılır.

Enerji Tasarrufu ile Çevreye Duyarlılık: Söz konusu VRF klima sistemlerinin bünyesinde taşıdığı eşsiz teknoloji ile kapasite kontrolünü oransal yapabilmek mümkündür. Böylelikle yüksek oranda enerji tasarrufu sağlanır. Her iç ünitede bulunan modülasyon valfleri ile DC inverter teknolojisi sayesinde kapasite kontrolü yapmak mümkün olmaktadır. VRF klima sistemlerinde mevcut olan inverter kontrol teknolojisi sayesinde, gereken miktarda güç üretilip kullanıldıkları mekanlarda istenilen konfor şartlarını maksimum hızda sağlamaktadır. Söz konusu bu kontrol sistemi ile geleneksel sistemlerde yaşanan ani güç artışları devre dışı bırakılarak maksimum enerji tasarrufu sağlanmaktadır.

VRF klima sistemleriyle;

Sistemde kullanılan parçaların yüzde 90’lık bölümü geri dönüşüm niteliğine sahiptir.

CO2 emisyonu düşürülerek, global ısınmanın önüne geçilmektedir.

Ozona sıfır zararı olan R410A gazı kullanılmaktadır.

VRF’nin kelime manası değişken soğutucu akışkan debisidir. Bir dış üniteyle birden çok iç ünite tarafından kontrol edilen bir klima sistemi olarak tanımlanması mümkündür. Binanın değişen kapasite gereklilikleriyle doğru orantılı olarak soğutkanın akışını kontrol edebilme özelliğine sahip olan bir klima sistemidir. VRF klima sistemini binanın dışında kalan dış ünite ile binanın içerisinde kalan yaşam alanlarının soğutulması ya da ısıtılması amacı ile kullanılan üniteler meydana getirir.

VRF klima sistemlerinin klasik anlamda split klimalar ile arasında bulunan en önemli fark, değişkenlik arz eden gaz debisiyle enerji tasarrufu sağlayıp, kullananların konfor seviyesini en üstte tutabilmesidir. Bu sistemin çevreye gösterdiği özen ve saygı maksimum seviyededir. Enerji tasarrufuna odaklı olan sistem gelişmiş uygulama esnekliğine sahiptir. Kullanıldığı her alanda tam bağımsızlık sağlamaktadır.